Proterozoiska eran och gympadag

Nu på fredag börjar vi med den gråa delen av tidslinjen även kallad Proterozoiska eran. Kort fakta: 3500 – 630 miljoner år sedan. De första livsformerna uppstår i vatten, bakterier. Blågröna alger renar atmosfären och skapar ozonlagret. Encelliga organismer utvecklas, delar upp sig i växter och djur och bildar klumpar som formar svampar och koraller. Maneter uppstår. Vi läser högt för barnen om eran och sedan kommer barnen att få färglägga en bild.

Idag har barnen haft rörelsedag. Det fanns tre olika stationer: 1 Friskis och svettis barngympa, 2 massage, 3 hinderbana. Efter  alla stationer inne gick vi ut och prövade på den nya hinderbanan ute i trollskogen. Barnen uppskattade banan och det blev många rörelserundor för varje barn . Även efter lunch befann sig majoriteten av barnen ute i trollskogen vid hinderbanan.

Fortsättning på tidslinjen: Sen kom det första djuret som hade en ryggrad och den var väldigt  lik en fisk, det var det första ryggrads djuret. Samtidigt så började växter ifrån haven att växa på land, först var de väldigt små sen blev de större och större en del blev till buskar och andra träd. Sen blev jorden väldigt torr och några sjöar torkade ut, en del fiskar kunde överleva för att dom hade så starka fenor och med dessa drog de sig fram på land. Efter miljoner år växte det ut ben på de fiskarna och de fick lungor. De här djuren kallades amfibier och höll sig nära vattnet och la sina ägg på land. Efter ett tag flyttade en del av dessa djuren längre bort ifrån vattnet, så småningom blev dom de första reptilerna en del blev mycket stora och flyttade tillbaks för att leva i vattnet. Slut för denna gång.

 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *